Heel soms ben je alles zat en heb je geen zin meer om iets te doen voor je gezin. Zoek het lekker zelf uit! Om een paar dagen tijd voor jezelf te hebben doet deze ‘ontaarde’ moeder alsof ze een griepje heeft en een paar dagen in bed moet blijven… 

“Heel af en toen ben ik het helemaal zat in mijn drukke huishouden. Dan heb ik geen zin meer om rommel op te ruimen, schoon te maken, broodbakjes te vullen, kleding te wassen, eten te maken, iedereen op tijd naar bed te krijgen en weer op tijd klaar te maken voor crèche of school. 

Ik doe vrij veel alleen, omdat mijn man een eigen zaak heeft en ik parttime werk. Hij doet ook wel wat in huis en heeft een papadag om de week. Hij regelt ook de lampen-ophang-en-vuilnis-breng-naar-buiten-klusjes, maar de organisator/motor van het huishouden ben ik. Ik ben de wandelende agenda en regel alles wat er maar gedaan moet worden zodat iedereen blij en gelukkig is in ons huis.”

Enorme behoefte aan me-time

“Nu ben ik dat ook wel hoor, blij en gelukkig. Vind het heel fijn dat ik alles kan regelen zoals ik dat wil. Ben ook een ontzettende controle freak, zou iemand van buitenaf zeggen, want ik vind het lastig om los te laten. Maar soms, heel soms, ben ik het hélemaal zat en heb ik een enorme behoefte aan me-time.” 

“Ik plande dan regelmatig een dag voor mezelf in, maar op de een of andere manier, werd ik altijd gestoord. Het drong niet tot ze door dat ik even geen zin had om problemen op te lossen. Konden ze overigens achteraf gezien, prima zelf oplossen.”

Voel een griepje opkomen

“Nu pak ik het heel anders aan. Ik doe alsof ik een griepje voel opkomen. En dan heb ik ineens zo’n hoge koorts, ben hartstikke ziek en moet een paar dagen in bed blijven. ‘Nee, jongens, mama kan even niets doen, vraag maar aan papa!’ Die oudste twee begrijpen dat heel goed, de jongste iets minder, dus die komt af en toe de slaapkamer binnen om een knuffel te halen. En mijn man… tja, die heeft het een paar dagen druk.”

Zonder mama

“En ik? Ik ga heerlijk series bingen, stuur een appje naar beneden als ik een beetje trek (niet te veel, want ben eigenlijk ‘te ziek’ om iets te eten) en dorst heb, of stuur mijn man een meelevend berichtje met de vraag of alles wel gaat in z’n eentje. Hij wil me niet te vaak lastigvallen, dus eigenlijk gaat het ook wel goed die paar dagen zonder mama. Het is niet helemaal hoe ik zelf zou doen, maar gut, die ene keer in het jaar dat ik doe alsof ik een ‘griepje’ heb, dat heb ik het er wel voor over. En als ik echt ziek ben, dan sla ik het doen-alsof-griepje een jaartje over.”

Ook iets op te biechten?

Heb je ook iets op te biechten? Mail dan naar info@clubvanontaardemoeders.nl of stuur een persoonlijk berichtje via de Facebookpagina. Wie weet wordt jouw (anonieme) biecht geplaatst in de rubriek ‘Op de biechtstoel‘.

Lees ook:

Op de biechtstoel: ‘Ik vond het wel fijn die isolatie’
Op de biechtstoel: ‘Als de klassenmoeder oproepjes doet in de app houd ik me stil