Is het jou ook opgevallen? Dat steeds meer jongens op de basisschool een korte broek dragen? En het maakt niet uit of het nu koud of warm is. ‘Ontaarde’ moeder Judith kan erover meepraten. Haar zoon draagt al vanaf zijn vierde altijd een korte broek, maar nu heeft hij er een hele goede reden voor.

Eerst had een klasgenootje van mijn dochter altijd een korte broek aan, zelfs als het vroor. Bovendien zie ik in de buurt steeds meer jongetjes in korte broek voorbij fietsen, zelfs nu in de herfst. Ook mijn buurjongetje doet eraan mee. Evenals het 10-jarige zoontje van mijn pilates-docent: ‘Leuk gezicht van die dunne stokjes onder een dikke winterjas’, verzuchtte ze.

Facebook-post

Het deed me denken aan een foto van de zoon van ‘ontaarde’ moeder Judith. Hij roetsjte met zijn slee in een korte broek de besneeuwde helling af. Begin dit jaar postte ik zijn foto op de Facebook-pagina. Misschien toch maar even contact opnemen om te vragen hoe dat nu precies zit: waarom die blote beentjes in de sneeuw? En dus belde ik even met ‘ontaarde’ moeder Judith.

Per se een korte broek

Judith: “Al vanaf jonge leeftijd was het een strijd om Lieuwe een lange broek aan te laten trekken. Hij wilde niet. Ook al was het ijskoud buiten, hij wilde per se een korte broek aan. Na een paar jaar hebben we de strijd opgegeven. Dan maar een korte broek. Als hij daar gelukkig van wordt, prima. Ik heb liever dat hij zeurt om een korte broek dan om een PlayStation.”

Reacties

Hoewel ze 100 procent achter hun hun zoontje stonden, waren de reacties in de omgeving niet mals. “Je wordt er als moeder toch op aangekeken. Er was zelfs bij sport een moeder die zei dat ze nog wel een lange broek voor Lieuwe had. Ze dacht blijkbaar dat we geen geld voor een lange broek hadden…”

KiKa korte broek actie

Maar sinds een paar jaar heeft haar zoon een hele goede reden om een korte broek te dragen. Vorig jaar haalde hij zelfs het nieuws ermee! “Lieuwe hoorde van de KiKa Korte Broek actie waarmee geld werd ingezameld voor kinderen met kanker. Hij zei: ‘Dat kan ik makkelijk doen, mam, want ik ben er toch al aan gewend om met korte broek in de kou te lopen.’ Hij heeft maar liefst 1.337 euro ingezameld! Dit jaar doet hij weer mee met de actie die van 19-23 december loopt. Als je hem wilt sponsoren dan kan dat via: www.kikakortebroek.nl/lieuwe-hamstra.”

Lees ook:

Foto’s: eigen beeld ‘ontaarde’ moeder Judith