Voordat je moeder werd, had je precies in gedachten hoe je het zou aanpakken. Je zou de perfecte moeder worden. Maar in werkelijkheid pakt het compleet anders uit. Zo anders dat deze moeder eerlijk opbiecht dat ze bang is hoe haar kinderen haar later herinneren…

“’Wat zag de moeder van Lotte er mooi uit vandaag. Had je dat gezien mam?’ zei mijn dochter tegen me toen ik haar van school ophaalde. ‘Ze heeft vast een afspraak met iemand’, antwoordde ik. ‘Heb jij dan nooit een afspraak, mama?’ vroeg ze vervolgens in haar onschuld.”

Lekker slonzig

“Ik begrijp haar heel goed, want ik zie er echt nooit mooi uit. Ik draag het liefst nog mijn zwangerschapsspijkerbroek, want die zit lekker om de buik. En ook mijn yogabroek is favoriet. Mijn haar verandert in de loop van de dag in een slordige mamaknot en mijn shirt zit standaard onder de vlekken, omdat ik nog een mini-persoon in de box heb zitten die weleens een mondje teruggeeft…

Ik ben verre van mooi, omdat ik me om eerlijk te zijn een beetje verwaarloos. Ik vind het eigenlijk wel lekker zo’n beetje slonzen. Ik werk overwegend thuis door corona, dus daar hoef ik me ook niet voor op te tutten en ik ben er ook te moe voor. Ik blijf liever iets langer liggen of iets langer onder de douche staan (als dat kan natuurlijk) dan dat ik aan de slag ga met strijken van een mooie outfit en mijn gezicht in de make-up zet.”

Hoe gaan ze me herinneren?

“Maar niet alleen qua uiterlijk ben ik verre van perfect. Ik had me zelf heel anders voorgesteld als moeder. Iemand die leuk is met kinderen, die geduld heeft en die het gewoon doet zoals een moeder zou moeten doen. Maar ja, ik schreeuw weleens tegen mijn kinderen, ik scheld soms in het verkeer als de kids achterin zetten, ik vergeet soms hun tanden te poetsen, ik val soms in slaap als ik aan het voorlezen ben, ik vergeet soms dagen als ‘meester- en juffendag’ of paasontbijtjes voor school.

Als ik alles zo vertel, dan voel ik me verre van die perfecte moeder die ik in gedachten had en ben ik bang hoe mijn kinderen me later herinneren…”

Lees ook:

Ook iets op te biechten?

Heb je ook iets op te biechten? Mail dan naar info@clubvanontaardemoeders.nl of stuur een persoonlijk berichtje via de Facebookpagina. Wie weet wordt jouw (anonieme) biecht geplaatst in de rubriek ‘Op de biechtstoel‘.