Als je eenmaal moeder bent, verandert je leven compleet, ook al had je je juist voorgenomen dat jou dat niet zou gebeuren. Nou dream on! Want er zijn vast héél veel dingen die je niet meer (of een stuk minder) doet nu je moeder bent.

Zak chips leeg eten

Chips eet je misschien nog wel, maar dan in een kommetje of je eet stiekem een zak leeg als je even boven bent om de ‘was te doen’, maar ongegeneerd een zak leeg eten op de bank dat is verleden tijd. Want commentaar als: ‘Mama, dat mogen wij ook niet’ of ‘Dat willen wij ook’ liggen op de loer en uhm ja, we moeten toch iets van een goed voorbeeld geven.

Uitslapen

Slaap? Wat is dat? Hoor ik je zeggen. Als moeder slaap je dus niet meer. Je doet waarschijnlijk elke dag een poging, maar er is altijd wel wat waardoor je wakker wordt. Is het niet een huilende baby, dan is het wel een bange peuter die monsters onder het bed heeft of een puber die te laat thuiskomt. Van elk kreuntje en kraakje word je wakker, want moeders hebben nu eenmaal een soort alertheid waar je u tegen zegt, terwijl je man door zijn eigen gesnurk heen slaapt.

En laten we het ook maar niet over uitslapen hebben, want dat gaat je nóóit meer lukken, ook niet als de kinderen eenmaal groot zijn, want dan zorgen de opspelende hormonen er wel voor dat je minder slaapt… Gelukkig zijn er wel manieren om die wallen een beetje weg te werken!

 

Shoppen…voor jezelf

Heb je eindelijk wat tijd voor jezelf geregeldom te shoppen, kom je thuis met alleen maar kleding voor je kind. Hoe krijg je dat toch voor elkaar. Waar zijn die eindeloze shopdagen dat je je zelf compleet in de watten legde? Zelf als je nu in coronatijd online aan het shoppen bent, zoek je nog de leukste deals voor je kroost. Hoe dan?!

Ongestoord alleen op de wc zitten

Ken je dat, zit je echt net op de wc en dat hoor je al weer ‘Mama!’. Er wordt wat gekrabbeld tegen de deur, en het vrolijke ‘mama’ gaat over in een dreinende versie, naar gehuil. Want je kind voelt zich zo alleen, is bang, mist je, wil op je schoot, dus gaat de deur maar weer open. En dan plas, poep je in gezelschap van je kind, de poes, de hond…

 

Toegeven aan guilty pleasures

Een uitgebreid bad nemen is een zeldzaamheid, want je wordt gestoord of het nu een kind of je lief is. Een pot chocopasta uitlepelen: tijdens mijn zwangerschap mijn tik, veel lekkerder dan die pot augurken. Nu kan dat alleen maar tijdens schooltijden. Ben ik vaak te druk met mijn werk en dan denk ik er pas ’s avonds aan als ik op de bank zit. Maar ja, ik heb een puber die me dan in de gaten houdt…

Met kinderen in huis kun je die guilty pleaures voorlopig op je buik schrijven…

Heb jij nog van die dingen die voor je moedertijd zo vanzelfsprekend waren en waar je intens van genoot, maar die nu nooit of nog maar zelden voorkomen? Laat je maar horen!

Lees ook: