Als je een dochter hebt die het leuk vindt om met haarverf te experimenteren. Tja, wat doe je dan? Ontaarde moeder Jacky vindt het allemaal prima, maar het wordt toch een ander verhaal als het om permanente haarverf blijkt te gaan…

jacky “Weet je, ik ben in mijn jonge jaren kappersmodel geweest. Heb alle kleuren van de regenboog in mijn haar gehad, ging met een scheve pony naar een sollicitatiegesprek, of was wel heel erg kort geknipt. Nou ja, het boeide me niet zo veel. Mijn haar groeide (en nu nog steeds) als een gek en die kleurtjes; als het me niet beviel dan verfde ik er gewoon overheen.”

Haar verven

“Mijn dochter vindt haar haar verven ook ‘chill’ om te doen. Het is wat donker dus we hebben het gedeelte dat ze altijd gekleurd wil hebben ‘ontkleurd’, zoals je dat noemt. En dat gedeelte is dus al van alles geweest: licht roze, donker roze, licht paars, donker paars en nu was de kleur blauw aan de beurt. Prima! Na een paar wasbeurten is het er toch weer uit.”

Haarverf kopen

“Terwijl ik in de tuin bezig was, waaide zij langs met haar beste vriendin om door te geven dat ze verf gingen kopen, want haar vriendin, die overigens prachtig donkerbond haar heeft, wilde ook wat blauw in haar haar. ‘En haar moeder vindt het ook goed!’ riep ze nog na.”

Het resultaat

“Een half uurtje later kwamen ze terug met de verf die ze van hun eigen geld hadden gekocht. ‘Wij gaan verven mam!’

‘Oké, maar let je er wel op dat het niet op de muren komt en de vloer!’ En daar gingen ze. Heel wat gegiechel en gestommel later, kwamen ze weer naar beneden. Het resultaat? Dat was echt afschuwelijk! Met grote schrikogen, keken ze me allebei aan: ‘Het is permanente verf, mam…’. Ik voelde de vlekken al in mijn nek opkomen. ‘Permanent, hoezo permanent?!?’ Ik keek ze met geschrokken blik aan en enigszins beschaamd gaf ze me de doos waar de verf in had gezeten. In dikke vette letters stond het er: ‘Kleur: blauw/zwart’ en met nog grotere letters ‘Permanent’.

Blauw/zwart

“Bij mijn dochter stond het nog redelijk naturel: de onderkant had een blauwe gloed, maar dat matchte prima met de rest van haar donkere coupe, maar haar vriendinnetje met dat prachtige donkerblonde haar…dat zag er gruwelijk lelijk uit. Gelukkig had ze niet al haar haar blauw/zwart geverfd; alleen de voorste lokken. Maar dat contrasteerde enorm met de rest van haar blonde haar. Het zag er niet uit. Ze keken me allebei beduusd aan. Wat nu? Wat zou haar moeder ervan zeggen?”

Wat gaat haar moeder zeggen?

“Ik had allerlei scenario’s in mijn hoofd gehaald wat betreft de reactie van haar moeder, wat zou ik zelf uit mijn plaat gaan als ik mijn dochter met zo’n look zou ophalen bij een ander? Eerlijk, ik wel, maar zij…? Dus niet. Gelukkig maar. ‘A joh, maak je niet druk. Moet ze zelf mee rondlopen en het groeit er wel uit. Anders verven we er wel weer wat overheen.’

Pfff, kwam ik er even goed vanaf! En mijn dochter? Na een paar weken vakantie in zwembad en zee, was haar oorspronkelijke kleur weer terug. Net op tijd voor het nieuwe schooljaar!

PS: mijn handdoeken kon ik dus wel weggooien…”

Lees ook