Nog een paar dagen en het zit erop: dan hoeft Jacky nooit meer op het schoolplein te staan. Want kleine kinderen worden groot en de jongste gaat na de schoolvakantie naar de middelbare school. ‘Dikke doei allemaal!’

jacky “Ik vind het allemaal veel te snel gaan met die kids. Het ene moment verschoon je een luier en het andere moment staan ze in de afscheidsmusical van groep 8! Ik vraag me de laatste tijd voortdurend af of ik wel genoeg genoten heb van al die momenten. Hun eerste schooldag in groep 1, het eerste woordje dat ze konden schrijven, vriendjes en vriendinnetje die kwamen spelen, kunsttentoonstellingen waar ze dan trots hun lelijkste werkjes mochten showen, schoolreisjes, meehelpen met leesgroepjes… Je gaat het allemaal zo romantiseren…”

Schoolplein-vrees

“Een ding vond ik echt verschrikkelijk in het begin: het schoolplein. Stond het stampvol met ervaren ouders en dan kwam ik zo blue aan. Ik kende niemand (althans, dat leek zo) en iedereen stond met iedereen te kletsen, terwijl er tussendoor van links naar rechts ‘hallo’ werd geroepen of een inside joke werd gemaakt. Ik voelde me vreselijk eenzaam tussen al die ouders die allemaal bevriend met elkaar leken te zijn. Hoe kwam je daar in hemelsnaam tussen?”

Schoolpleinvrienden friends forever?

“Gelukkig ging dat makkelijker dat ik dacht: via je kinderen natuurlijk! Die wilden afspreken toen ze eenmaal dat fenomeen doorhadden. Het liefst elke dag. En wat hadden sommige kinderen leuke ouders. Sommigen dan hè, niet allemaal. En dat gold ook andersom: sommige kinderen waren helemaal geen leuke speelafspraakjes, maar dan bleken de ouders weer zo gezellig te zijn. Dus ja, dan stimuleerde (lees: dwong) ik mijn kinderen om met dat stomme vriendje of vriendinnetje af te spreken omdat mama het zo gezellig vond met die ouders. Sommige ouders zijn echt friends forever geworden. Althans dat denk ik, want misschien is het straks wel uit het oog uit het hart?”

Nooit meer op het schoolplein

“Wel gek hoor dat je daar dan nooit meer staat. Dat ik zelf zo’n ouder was die met iedereen bevriend leek te zijn. Wat zal ik de kletspraatjes en de sappige roddels missen. Maar het is ook goed zo, het is tijd voor een nieuwe fase. Dus dikke doei, schoolpleinouders!”

Lees ook: