Was er maar een handleiding voor moeders waar je écht wat aan had toen ik aan kinderen begon. Want tja, wist ik veel. Ik wilde graag dus ik deed maar wat. Journalist Franke van Hoeven had precies hetzelfde gevoel en zorgt nu met haar boek ‘Ik denk dat ik het wel kan’ voor hét handboek voor (nieuwbakken) moeders! Ik mag 3 exemplaren weggeven!

Franke is zo’n moeder die graag op het strand zit, met een bel wijn en bitterballen binnen handbereik. Heel herkenbaar en dat kun je ook zeggen van haar boek ‘Ik denk dat ik het wel kan’. Dit boek is dé bijbel waar elke nieuwbakken moeder behoefte aan heeft. Het bevat alles wat niemand je van tevoren vertelt, maar wat je wel graag wil weten. En dat vol humor en deskundige adviezen. Zelf vind ik het ook onmisbaar voor degenen die al moeder zijn. Het is immers nooit te laat om te leren, toch?

In gesprek met Franke

Tijd om even kennis te maken met moeder van twee, Franke:

Als je uit jouw adviezen uit je boek mocht kiezen, welke hadden dan in jouw Top 3 moeten staan voordat je moeder werd?

  1. Volg je gevoel. Ook als je denkt dat je nog geen moederinstinct hebt, volg je gevoel, je onderbuik, je hart. Je moederinstinct is echt zo goed en kan je zo goed helpen in welke situatie dan ook.
  2. Doe rustig aan. Herstellen van een bevalling kost tijd. Ik ging op de derde dag na mijn bevalling mijn huis soppen, echt zo dom. Als ik nu mezelf zo aanspreken, zou ik zeggen: ‘Hup, terug naar bed jij.’ In veel andere landen in het buitenland nemen vrouwen 40 dagen bedrust. En dat is niet voor niets.
  3. Heb schijt. Schijt aan de mening van anderen. Schijt aan wat het beste zou moeten zijn. Jouw situatie, jouw baby. Daar kan iedereen wat van vinden, en dat vinden ze ook, maar jij weet echt wat het beste voor jou en je kind. Doe dat. En niet anders.

Als je iets mocht overdoen als moeder, wat zou dat dan zijn?

Ik zou veel rustiger aan doen, mezelf veel meer rust gunnen. Ik had dan ook een kraamborrel laten organiseren in plaats van al dat losse kraambezoek. En dan was ik sneller met borstvoeding gestopt, want dat lukte voor geen meter en heb ik drie maanden lang geprobeerd – met een kapot lichaam en hongerige dochter als gevolg.

Wat voor soort moeder ben jij?

Tjeee…. De ‘selluf-doen’- moeder, vrees ik. Zelfs na een heel boek vol advies voor jonge moeders, vind ik het zelf toch nog iets te moeilijk hulp van anderen te vragen. Dat zou mijn leven makkelijker maken, dus daar ga ik op trainen de komende tijd.

Wat was jouw meest ontaarde moeder moment?

De scène die ik in mijn boek heb beschreven: hoe ik als neat freak ooit in een restaurant in Frankrijk mijn handen in de wc-pot heb gewassen omdat alles onder de babypoep zat. Dat was wel een dieptepuntje. Verder ben ik graag op dagelijkse basis een beetje ontaard. En dus word ik nooit luizenmoeder (sorry, gewoon echt geen zin in), gooi ik mezelf meteen uit alle What’s App-groepen waarvoor ik word uitgenodigd (die bewaar ik graag voor vriendinnen, niet voor de vraag waar Jantiens viltstiften zijn of waar de kat van de buren van verderop voor het laatst is gespot) en drink ik in het weekend graag een dikke bel wijn met vriendinnen. Even geen moeder zijn, maar gewoon een vriendin op een terras ergens, vind ik heerlijk!

Winnen!

Ben je benieuwd geworden naar haar boek? Doe mee aan de winactie! Ik mag 3 exemplaren weggeven. Moet je wel wat voor doen natuurlijk… Mail wat jij (had) verwacht van het moederschap naar winactie@clubvanontaardemoeders.nl.

Deze winactie loopt tot donderdag 15 juli 2021.

Lees ook