Met een zak chips en een glas prik (even geen wijn, want zondagavond, morgen weer aan het werk) zit ontaarde moeder Jacky klaar voor een nieuwe aflevering van De Luizenmoeder. Als juf Ank in beeld komt, doet ze een onthutsende ontdekking: is ze een curling ouder?

jacky ontaarde moeder“Nee, dat ben ik!” denk ik bijna hardop. Ik voel mijn man naar mij gluren, want hij weet precies waarom ik zo reageer. We zitten samen op de bank vol verwachting te kijken naar de eerste aflevering van het nieuwe seizoen De Luizenmoeder. Juf Ank heeft weer te dealen met allerlei soorten ouders en dan roept ze iets wat me veel te bekend voorkomt…

 

 

Curling ouders

Ze heeft het over curling ouders. Dat ze ‘daar niet zo’n behoefte aan heeft vandaag, van die ouders die alle obstakels voor hun kroost uit de weg willen ruimen…’ Daar heb ik, denk ik, ook een handje van… Ik los het liefst alle problemen op voordat mijn kind ermee te maken heeft, iets waar mijn man zich dood aan ergert.

Tegengesteld

Na de uitzending sla ik aan het googlen. Curling ouders is eigenlijk een bestaande term, maar nu heeft juf Ank er dus nieuw leven in geblazen en mij ermee geconfronteerd. En mijn man nu ook: ‘Zo, dus ze hebben een naampje voor het beestje?’ en hij kijkt me veelbetekenend aan. Ik voel me betrapt, want zo wil ik dus eigenlijk niet zijn. Het is ook een beetje tegengesteld, of misschien juist niet: ik ben een ontaarde moeder pur sang, maar ook een curling ouder. Nou ja, dat laatste is toch ook ontaard? Maar dan anders? Of houd ik mezelf nu voor de gek?

  • Ja, ik sla aan het knutselen met paasdozen, geheime vriendencadeaus, surprises omdat er kinderen in huis zijn die hopeloos slecht zijn in knutselen en ze dolgraag iets moois op school willen presenteren.
  • Ja, ik heb al een mailtje voor de juf klaarstaan als mijn kinderen aan het klagen zijn dat ze iets niet snappen en het niet durven te vragen, dus mama wil het oplossen, maar papa delete het mailtje en zegt dat die kinderen het toch echt zelf moeten leren op te lossen…
  • Ja, ik herschrijf soms hele werkstukken, omdat ik als blogger met een gouden pen allergisch ben voor spel- en stijlfouten.

Zo slecht, ik weet het… ze moeten het zelf oplossen, zelf ondervinden, daar worden ze groot en sterk van.

Ontaarde moeder vs curling moeder

Maar goed, aan de andere kant:

  • De paasdoos die ik knutsel is gewoon de doos die ze vorig jaar of paar jaar geleden van een ander hebben gehad (liever die laatste anders valt het zo op) en die ik een beetje oppimp, want ik heb natuurlijk niet alle tijd van de wereld om iets nieuws te verzinnen.
  • En dat mailtje aan de juf ga ik natuurlijk niet versturen: het is mijn eerste reactie en natuurlijk heeft mijn man gelijk, groot gelijk, maar dat ga ik niet aan zijn broek hangen. Ik doe alsof ik naar ‘m luister.
  • En dat van die werkstukken herschrijven. Ja natuurlijk haal ik alle schrijffouten eruit, maar stop ze daarna ook weer erin en in de tekst die ik eraan toevoeg, maak ik expres wat spelfauten, want alle docenten weten dat ik schrijver ben. Ik kan het niet maken om mijn kids een gelikt werkstuk mee te geven, het moet er wel uitzien alsof ze het zelf hebben geproduceerd.

Lastig hoor ontaarde moeder vs curling moeder… Ik krijg er bijna een complex van. Is het al tijd voor wijn en chocolade?

Lees ook:

Foto: Pixabay