Ontaarde moeder Jacky kan maar geen afscheid nemen van de kerstversiering in haar huis. “Mijn kerstboom staat nog steeds in vol ornaat in huis. Veel te gezellig!” Haar omgeving denkt er anders over.

jacky ontaarde moederWat kerst betreft ben ik in het verkeerde land geboren. Wat mij betreft gaat net als in Amerika de kerstversiering half november al uit het berghok en staat het huis vanaf die tijd al te shinen als een kerstboom. Maar ja, zo lang er nog in Sinterklaas wordt geloofd hier in huis wil mijn man niet toegeven. Eerst Sinterklaas dan Kerstmis. Dus ik wacht braaf tot de Goedheiligman weer terug is naar Spanje voordat ik me op de kerstballen stort.

Kerstboom

Ik heb zo’n beetje alle online kerstshops afgestruind, want wat mij betreft kan de boom er elk jaar anders uit zien. Oude ballen die echt niet meer kunnen gaan naar de kringloop. En dus weet ik op 6 december al precies hoe de kerstboom dit jaar wordt ‘gestyld’.
Mijn man en kinderen snappen helemaal niets van mijn kerstgekte, maar laten me mijn gang gaan, want uiteindelijk vinden ze het huis prachtig versierd.

Schone lij beginnen

Dan is het 1 januari. Mijn man heeft het dan gehad met de feestdagen en wil het nieuwe jaar met een schone lij beginnen. Dat betekent dat hij het liefst alle kerstversiering direct wil opruimen. Dat heeft hij er doorheen proberen te duwen toen we nog net een relatie hadden. Inmiddels heeft hij zijn pogingen gestaakt, want dat gaat dus niet gebeuren. Kijk, ik ben heel flexibel met alles, maar niet met mijn kerstversiering! De boom blijft staan totdat IK er genoeg van heb!

Kerstboomgek

Vorig jaar heeft de kerstboom (en het is een prachtige nepperd) tot 4 maart gestaan. De kinderen schaamden zich dood. Een jongen uit de klas van mijn jongste had tegen mijn kind gezegd dat zijn vader mij een ‘kerstboomgek’ heeft genoemd. Nou, daar heeft ‘ie gelijk in, maar ik vind die vader maar een bemoeizuchtige pannenkoek. Wat boeit hem dat nou dat ik een kerstboom tot maart in mijn woonkamer heb staan? Het is toch MIJN woonkamer, niet de zijne?

Compromissen

Maar goed, omdat ik het niet leuk vind dat mijn kinderen de klos zijn van mijn ‘kerstgekte’ heb ik afgesproken dat ik de boom eind deze maand opruim.
Mijn man heeft de kerstkrans aan onze deur, de kerstman die bij binnenkomt vrolijk “Ho, ho, ho” roept, de kerstverlichting uit de glazen vaas en de kerstverlichting in de tuin al op 1 januari naar het berghok op zolder verbannen. De kerstboom is mijn ‘pakkie an’.

Tja, in alle goede relaties moet je compromissen sluiten…

Lees ook:

Foto: Toa Heftiba via Unsplash