Laden

Deze goede voornemens kun je als moeder waarschijnlijk niet volhouden

goede voornemens

Ja, daar is ‘ie bijna: 12 januari, de dag waarop, volgens Arie Boomsma, de meeste goede voornemens sneuvelen. Maar laten we niet te streng zijn voor onszelf, want deze goede voornemens zijn als moeder toch niet vol te houden.

In RTL Boulevard had Arie Boomsma (wat is die man toch altijd zo correct en perfect…) het over goede voornemens. Heeft ‘ie blijkbaar verstand van nu die wat sportscholen heeft. Hij vertelde dat volgens onderzoek is gebleken dat 12 januari de dag is waarop de meeste goede voornemens sneuvelen. En nu is die dag bijna daar, dus kun je misschien net zo goed nu al opgeven.

Wees niet te streng voor jezelf

Maar hij zei ook wel wat zinnige dingen: zo moet je vooral niet te streng voor jezelf zijn, en dat is dus echt iets voor moeders: laten we vooral niet te streng zijn voor onszelf. Want als je je niet aan je goede voornemen kunt houden en je trapt op een rondslingerend LEGO-blokje en je moet je koffie voor de tigste maal opwarmen in de magnetron, raak je alleen maar meer gefrustreerd.

Als je toch aan goede voornemens doet, maakt ze dan niet al te ingewikkeld en vooral behapbaar. Dus niet: ik ga niet meer stiekem uit de snoepdoos van mijn kinderen snoepen. Maar zeg: ik pak per dag maximaal een snoepje stiekem uit de snoepdoos van mijn kind. Zo interpreteerde ik althans het advies van Arie.

Niet vol te houden

Toch is er een aantal goede voornemens waar je je als moeder niet aan moet wagen, omdat je ze waarschijnlijk toch niet vol te houden zijn. Hier zijn er een paar:

1. Oordelen over andere moeders (op het schoolplein)

Dit is een hele lastige. Je wilt het ook niet: altijd maar een oordeel hebben over iemand die je helemaal niet (goed) kent. Maar gut wat is dit moeilijk. Het is ook zo’n lekkere openingszin: “Heb je gezien wat ze nu weer aan heeft?” over die moeder die gek is op pailletten laarzen. Maar luister: iedereen heeft een eigen smaak en ze zal over jouw joggingbroek ook wel het hare denken. Dus eigenlijk hebben we altijd wel een oordeel voor elkaar klaar en dus is dit goede voornemen niet vol te houden. Maar toch: wees een beetje aardig voor elkaar!

2. Je niets meer aantrekken van de rommel in de slaapkamer van je kind

Zolang ‘ie maar zijn troep opruimt in de woonkamer en wat ‘ie in zijn eigen kamer doet, moet ‘ie zelf weten… Nou, ik wed dat je dat maar tot de 12e volhoudt, want als jij er even snel de stofzuiger doorheen wilt halen, of op zoek bent naar vuile was en je wordt geconfronteerd met een slaaplucht van heb ik jou daar, een berg zwetende sokken, een ontploft bureau of een omgekeerde doos met LEGO-stukjes dan trek je je dat heus wel aan!

3. Meer geduld hebben

Tijdens de kerstvakantie was dit goede voornemen waarschijnlijk prima te doen, maar nu de scholen zijn begonnen, je eigen vakantie ook voorbij is en je weer voor dag en dauw iedereenkant en klaar de deur uit moet hebben, is dat geduld ver te zoeken!

4. Niet schreeuwen tegen je kinderen

Dit is iets wat wetenschappelijk is bewezen: schreeuwen tegen je kind is niet goed voor zijn ontwikkeling. Dus ik probeer dat elke keer weer te voorkomen, want laten we wel wezen: jij vindt het ook niet leuk als iemand tegen je staat te schreeuwen. Maar ik kan niet ontkennen dat ik mijn stem verhef als iemand zijn schoenen ’s ochtends niet wil aantrekken, of een spelcomputer niet uit wil zetten, omdat het etenstijd is. Of is een stem verheffen hetzelfde als schreeuwen?

Iemand gaf me ooit de tip om tegen ze te fluisteren als je eigenlijk wil schreeuwen. Ik moet zeggen: het maakt inderdaad meer indruk, maar werkt soms ook wel eens op de lachspieren, bijvoorbeeld als je kind drie keer vraagt: “Wat zeg je nu, mam? Ik kan je niet verstaan.”

5. Last but least: het goede voorbeeld geven

Mag ik even heel hard lachen: je bent een ‘ontaarde’ moeder, dus dat gaat sowieso niet lukken!
Toch hoop ik dat ze juist door te zien dat ik geen perfecte moeder ben en de dingen niet altijd lopen zoals je had gepland, dat ze meekrijgen dat het helemaal niet belangrijk is om perfect te zijn en dat het niet erg is om fouten te maken!

Heb jij nog goede voornemens waarvan je weet dat je ze niet kunt volhouden?

Lees ook:

Leave a Comment