Moeder zijn is natuurlijk iets verschrikkelijk moois, maar geef toe; er is vast een aantal dingen die je had willen weten vóórdat je moeder werd. Want het is natuurlijk niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Dat bleek wel uit de oproep die ik laatst op de Facebookpagina plaatste.

Hadden ze nu niet even een waarschuwing kunnen geven vóórdat je aan kinderen zou beginnen? Dít zijn de dingen die jullie hadden willen weten voordat je moeder werd:

‘Ik ben leuker als ik werk’

Heleen: “ Ik zou de allerleukste en allerliefste moeder worden. Koekjes bakken, knutselen, een propere huisvrouw… Wat blijkt: ik ben leuker als ik werk, het huishouden laat doen door iemand anders en met een oppasmoeder die creatief is. Op mijn vrije dagen kunnen we gewoon lekker samenzijn met inloop van vriendjes. We hebben wel zes allerleukste kinderen gekregen!”

‘Wat was er nou aan de hand?’

Wendy: “Huiltjes en kreuntjes heb ik nooit gesnapt toen ze klein waren. Alles schoon dus wát is er aan de hand? Ben blij dat ze tegenwoordig kunnen zeggen wat er scheelt.”

Alleen op de wc

Miranda: “Dat je gewoon niet meer rustig en alleen op de wc kan zitten.”

‘Als er onaardig wordt gedaan tegen je kind’

Tessa: “Ik vind het fantastisch om moeder te zijn! Ik heb ontzetten veel lol met en om onze kinderen. Wat ik moeilijk vind, is wanneer anderen onaardig doen tegen mijn kinderen. Ik weet dat die van mij ook niet heilig zijn, maar als iemand anders ze verdriet doet dan heb ik daar last van.”

‘Makkelijker als ze ouder worden?’

Yvonne: “Dat je in de veronderstelling bent dat het makkelijker wordt naarmate ze ouder worden… not dus.”

Poepexplosie

Sarah: “Rugkak… Bij onze dochters hing het soms in hun nek.”

Kwetsbaar

Katja: “Hoe kwetsbaar het je maakt. Als mijn kinderen ziek of verdrietig zijn. Of als een ander ze aan het huilen maakt… hartverscheurend…”

Dagje shoppen

Leïla: “Lekker een dagje shoppen voor jezelf en dan thuiskomen met alleen maar kleding voor je kinderen.”

Voor altijd verantwoordelijk

Mirjam: “Dat het een levenslange liefde en verantwoordelijkheid is. Je kunt niet zomaar even uitstappen (en dat wil ik ook niet).”

Weg ‘eigen’ tijd

Jorinde: “Dat je zoveel ‘eigen’ tijd opgeeft. En vervolgens het gevoel hebt dat je niet mag zeggen dat het moederschap eigenlijk ook heel zwaar is. Dus dat iedereen bagatelliseert door erachteraan te roepen: ‘Maar ik hou zielsveel van ze, ik zou ze voor geen goud willen missen, ik ben zo gezegend, je krijgt er zo veel voor terug etc..’Hou op, schei uit! Own it. Tuurlijkhoud je zielsveel van je kinderen. Daar hoef je anderen niet van te overtuigen.”

Welke roze wolk?

Liesbeth: “Tja, eigenlijk is het juist iets wat je van te voren niet wilt weten. Maar die roze wolk waar mensen het over hebben na de geboorte van je kind… die is niet voor iedereen roze. En dat is verrekte verdrietig. Zeker als je te horen krijgt dat je moet genieten. Het is tenslotte geen aan/uit knopje.”

Emotioneel incontinent

Carin: “Sinds de geboorte van mijn oudste ben ik chronisch emotioneel incontinent. Zielig filmpje op tv en ik jank al…”

Schuldgevoel

Frida: “Dat je onwijs verlangt naar een moment alleen, maar als het zover is voel je je schuldig, omdat je kinderen niet bij jou zijn.”

‘Je krijgt er zo veel voor terug…’

“Dat je hele huis onder de etensresten zit. Geplette druiven op de vloer, chocopasta aan de deurklinken en hagelslag in alle hoeken van de bank. Of je dochter gooit een bakje appelmoes over zichzelf en haar lange haren heen en slingert vervolgens die haren over haar schouder. O ja, sokken en speelgoed vinden op plekken waar je dat niet verwacht, handafdrukken op alles wat doorzichtig is.

Wil je een goede voorbereiding op het ouderschap dan kun je het beste eerst een hark langs de zijkant van je auto halen, een boterham met pindakaas in het ventilatierooster proppen en een paar vissticks een aantal weken achter de bank laten meuren.

Financiële voorbereiding: ga winkelen met een geit en betaal alles wat de geit kapot heeft gemaakt…gelukkig krijg je er heel veel voor terug!”

Lees ook: