Laden

‘Met een wijntje erbij, ontdek ik ineens verborgen schilderstalent’

schilderen

Nog nooit van mijn leven heb ik een schilderij gemaakt. En ineens in een paar uurtjes tijd, creëer ik iets, wat nog mooi is ook! Tijdens een avondje uit met een andere ontaarde moeder en een wijntje erbij ontdek ik (en zij ook) ineens een verborgen schilderstalent!

Een poosje terug zag ik een documentaire op televisie over een nieuw fenomeen in de Verenigde Staten: schilderijen maken onder het genot van goed gezelschap en wijn. Een soort van schildercafé. Je gaat naar een locatie toe waar een kunstenares vertelt hoe je stap voor stap kunt schilderen en ondertussen kun je genieten van een lekker hapje en een goede wijn. Het zag er zó leuk en zó gezellig uit, ik dacht ‘Dat moet ook naar Nederland, dat is typisch iets voor de Club van ontaarde moeders: de wijnschilderclub van ontaarde moeders’. Maar ach, spuit 11 hier… Want dat is dus al naar Nederland gehaald en heet Paintbar. Dát moest ik dus even uitproberen.

Lees ook: ‘Moeders en wijn: ontaarde wijnverhalen

Zo kom je in de schildermood

Het blijkt dat ze door heel Nederland van deze avonden organiseren in verschillende horecagelegenheden. Elke avond kun je een ander schilderij maken. Samen met een andere ‘ontaarde’ moeder ging ik naar een leuke locatie in Amsterdam waar zo’n avond was georganiseerd. Een beetje onwennig nemen we plaats achter een ezel, waar al een palet met verschillende kleuren verf en een aantal kwasten klaar liggen. Er zijn al heel wat andere gezellige dames (en ook heren) aanwezig.
‘Wijntje?’ vraagt de gastvrouw. Nou doe maar, want wie weet kom ik dan een beetje in een schildermood. Ik kan namelijk echt niet tekenen, laat staan schilderen! Gelukkig kan de ontaarde moeder die met mij mee is, heel veel, behalve schilderen. Ik ben gelukkig niet de enige kneus…

We gaan beginnen!

Dan gaat het schilderen echt beginnen. De artiest die die avond ons gaat begeleiden, probeert ons moed in te praten. ‘Ja, dames en heren, we gaan het schilderij Roze Dikke Dames schilderen en het gaat allemaal goed komen! Neem eerst maar even een slokje wijn en dan gaan we aan de slag!’

De eerste stap die we moeten maken is het schilderen van twee vleeskleurige grote cirkels naast elkaar: de basis van de twee gezichten. Een beetje onzeker dopen we onze kwasten in de verf en plaatsen twee cirkels op het doek. Dan volgen de armen en het lichaam. Het ziet er nog steeds niet uit, maar goed, ons begeleidend artiest doet precies hetzelfde en het ziet er ook nog eens hetzelfde uit dus het zal wel goed komen.

Ze legt precies uit welke kwasten je nodig hebt en welke kleuren je nodig hebt of moet mixen. Een paar vegen (en slokken wijn) verder gaat het warempel en waarachtig ergens op lijken! Hoewel mijn borsten en nagels niet helemaal moeten zijn, zoals het voorbeeld, lijkt het toch echt een mooi schilderij te worden. Ook mijn mede ontaarde moeder heeft de smaak te pakken. ‘Kijk dan, wat we gemaakt hebben!’

Totaal verbluft

We zijn totaal verbluft over het resultaat. We hebben een prachtig schilderij, een beregezellige avond en alsof dat niet genoeg is, win ik ook nog de loterij! Een schilderij van schattige vogeltjes met prachtige kleuren die tijdens een vorige Paintbar-avond is gemaakt. Dit ga ik vaker doen. De volgende keer met mijn eigen ‘ontaarde’ moeder!

Wil je ook een gezellig avondje Paintbar beleven met je vriendinnen? Kijk eens in de agenda om te zien wanneer er een Paintbar-avond bij jou in de buurt wordt georganiseerd!

– Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door Paintbar –

Leave a Comment