Laden

Op de biechtstoel: ‘Huiswerk voor vijfjarige is nu goed voor de oud papierbak’

huiswerk

Hoe vroeg vind jij dat kinderen huiswerk mee moeten krijgen van school? Kan het niet vroeg genoeg beginnen, of vind je hoe later hoe beter? Een ontaarde moeder wil graag een verhaal over huiswerk delen en is zeer benieuwd wat andere ontaarde moeders hadden gedaan als ze in haar schoenen hadden gestaan.

“Mijn zoon van vijf is een vroege leerling. Sinds zes weken zit hij in groep drie. Hij komt compleet gesloopt thuis en ligt uiterlijk 18.30 uur in bed. Inmiddels kan hij al eenvoudige zinnen lezen en woorden schrijven.

Vorige keer in Op de biechtstoel: ‘Ik ben altijd te laat

Huiswerk

Afgelopen week moest ik bij zijn juf komen, omdat ze me iets wilde vragen. In haar hand had ze een snelhechter met flink wat papieren erin. Daaronder nog een pakketje papier. Afwachtend keek ik haar aan.

‘Nou, je zoon kent bepaalde letters nog niet zo goed, dus heb ik een mapje voor hem gemaakt. Als je elke avond de letters met hem zou willen oefenen…?’

Het laatste deel van haar zin klonk licht twijfelend. Ik vermoed dat mijn gezicht een goede weergave van mijn gedachten was.
‘Zie je dat zitten?’ vroeg ze.
‘Nee’, zei ik.
‘O, uhm…’
‘Hij is vijf! Ik vind het al megaknap wat hij inmiddels kan. De afgelopen weken heb ik goed gekeken waar hij behoefte aan heeft. En dat is spelen.’
‘Maar dat doen we hier op school ook, hoor…’
‘Weet ik. Dat vertelt hij. Thuis mag hij gewoon lekker spelen. Als ik dan nog eens schooldingen ga doen, breek ik hem.’
‘O, oké… Goed dat je het aangeeft… Dan doen we dat niet.’

Voor thuis

De volgende dag lag er een werkblad in het postvakje van mijn zoon met zijn naam en ‘voor thuis’ erop geschreven. Die heb ik vlug opgevouwen en in mijn handtas gestopt. Goed voor de oud papierbak.
Zoonlief ging bij thuiskomst lekker alle kleuren klei door elkaar mengen…”

Had jij hetzelfde gedaan of had je het anders aangepakt?

NB: je mag er wat van vinden, maar we branden elkaar hier niet af…

Op de biechtstoel

Heb je ook iets op te biechten? Mail dan naar info@clubvanontaardemoeders.nl of stuur een persoonlijk berichtje via de Facebookpagina. Wie weet wordt jouw (anonieme) biecht geplaatst in de rubriek ‘Op de biechtstoel‘.

Foto: Gary Chan via Unsplash

Comments ( 9 )

 • marjolein

  ik begrijp de moeder aan de ene kant wel maar tegelijk vind ik het ook heel erg met 2 maten meten… moeder wil hem.wel in groep 3 hebben terwijl hij eigenlijk nog een kleuter zou mogen zijn maar vervolgens niet zorgen dat hij goed meekomt in de klas, misschien eens polsen bij de jongen zelf? misschien kan mams een leuk spel verzinnen rondom de moeilijke letters en het zo spelenderwijs ondersteunen (school blij mama blij en zoon blij, met of zonder werkblad van de juf 😉)

 • Claudia

  Groot gelijk! Ik vind dat ze al op de kleuterschool te weinig spelen. Vroeger leerde we veters strikken in de kleuterklas, maar schijnbaar zijn letters veel belangrijker! Her gevolg is dat kinderen in groep 4 nog geen veters kunnen strikken!

 • Manon

  Verhuizen naar Friesland? Hier doen we nog normaal…. Dat is uiteraard geen serieuze optie. Maar laat kinderen zoveel mogelijk spelen, knutselen, buiten, met elkaar. Goed voor de sociale ontwikkeling en zelfvertrouwen. Een sociaal kind met zelfvertrouwen zal later beter leren, maar pas op het moment dat het nodig is.

 • Anita

  Geweldig! 5 jaar en huiswerk is belachelijk!

  Mijn dochter van 10 ook huiswerk mee. Gelukkig vertelde juf wel erbij dat ze er maar 10 minuten aan hoeft te besteden. Vind ik ook meer dan genoeg voor nu!

 • Janine

  Goed zo!!! Topper.

 • Maaike

  Helemaal gelijk heb je, zo vroeg laat ze nog even kind zijn!

 • Linda

  Ik vind het best erg dat ze ondanks dat je aangeeft dat je het niet ziet zitten het meegeven…. We leren onze kinderen toch ook dat als we stop hou op zeggen dat ze moeten stoppen? Beetje grens overschrijdend van de school… Ik zou het niet gedaan hebben hoor, maar je krijgt toch de neiging op de envelop te schrijven ‘voor op school’, en het terugleggen op het bureau van de juf🤭

 • Lida v d geer

  Laat hem eerst lekker terug naar groep2 gaan nog lekker kind zijn ze zitten lang genoeg op school daar leren ze sociaal te zijn een met elkaar spelen vriendjes hebben

 • S te D

  Volgens mij had ik tot de 6e klas ( nu groep 7 en 8 #bejaard) nooit huiswerk. En het is toch allemaal goed gekomen.
  Wat een onzin huiswerk voor kleintjes, ze leren al genoeg.

  Een tip, website doet lang over laden….even plugin installeren

Leave a Comment