Laden
jacky perfecte moeder

Ontaarde moeder Jacky had ooit de droom om een perfecte moeder te worden. Ze wist precies hoe ze het zou aanpakken dat moederschap: rust, regelmaat en reinheid, en niet te vergeten: regels. Je weet wel van die simpele, zoals ze dat vroeger deden: netjes aan tafel zitten, op tijd naar bed, kamer opruimen, met twee woorden antwoorden. Ze komt er nu achter dat ze verre van een perfecte moeder is…

jacky ontaarde moederIk beken: ik doe alles als moeder waarvan ik had gezegd dat ik die nooit zou doen. En ik wilde zo graag de perfecte moeder zijn. Hoe zit het met mijn idee over het ideale moederschap? Ik was van alles van plan:

 

 • Ik wilde de leukste, grappigste moeder zijn, maar in plaats daarvan ben ik soms zo moe en heb ik zo’n behoefte aan me time dat ik me elke dag minstens tien minuten met mijn telefoon op het toilet verstop om me even af te kunnen sluiten van de woorden: ‘Maham, kun je…’, ‘Maham, waarom heb je niet…’ of ‘Maham, weet jij waar…’.
 • Ik wilde ze elke dag een gezonde maaltijd voorschotelen, maar in plaats daarvan heb ik een hechte vriendschap afgesloten met diepvriespizza’s en soep uit blik.
 • Ik wilde ze al vroeg in hun eigen bed, in hun eigen kamer laten slapen, maar in plaats daarvan werd ik zo chagrijnig van die gebroken nachten, dat ik ze ‘gewoon’ tot hun vierde bij ons in bed hebben laten slapen.
 • Ik wilde ze verrassen met een geweldige broodtrommel inhoud met lachende gezichtjes op boterhammen, maar in plaats daarvan jut ik ze enorm op dat ze moeten opschieten en als de donder hun boterhammen zelf moeten smeren.
 • Ik wilde mezelf niet laten verslonzen en toch loop ik vaker in een relaxte sportbroek dan dat ik daadwerkelijk in de sportschool te vinden ben.
 • Ik wilde in restaurant gezellig kletsen of spelletjes spelen totdat het eten zou worden geserveerd, maar in plaats daarvan duw ik een mobiel apparaat in hun handen, omdat ze er negen van de tien keer geen donder aan vinden om in een restaurant te eten, elkaar in de haren gaan zitten uit pure verveling en alleen met een ‘ja’, ‘nee’ of ‘boeien’ kunnen antwoorden als we het gesprek gaande willen houden.

Lijstje

En ach, mijn lijstje is nog niet af, want

 • ik koop ze met snoep om als ik wil dat ze stil moeten zitten voor een leuke foto van het gezin,
 • mijn huis is zelden opgeruimd omdat ik er gewoon geen zin in heb om telkens achter de vodden van mijn kinderen te zitten om hun troep mee naar boven te nemen en terug te leggen op de plekken waar het hoort,
 • ik vergeet wel eens dat ze een partijtje hebben van een vriendje,
 • ik laat ze soms langer naar televisie kijken dan we als regel hebben gesteld, omdat ik het eigenlijk wel gezellig vind om zo met z’n allen te kijken,
 • ik laat mijn dochter in naveltruitjes rondlopen, terwijl ik die verafschuw, maar ik er niets tegenin kan brengen, nadat ze een oude foto van mij bij mijn ouders tegenkwam waarin ik op dezelfde leeftijd ook een naveltruitje aan had.

Nou ja, ach, weet je, ik heb het opgegeven om die perfecte moeder te zijn die ik zo graag wilde zijn. Mijn kinderen zijn me alles, ze zijn lief, sociaal, gelukkig en ik houd onbeschrijflijk veel van ze, dus wat zeur ik nou…

Lees ook de vorige Jacky’s:

Foto: Jeremy McKnight via Unsplash

Leave a Comment