Wie wil er wijn testen met de Club van ontaarde moeders? Al na enkele minuten stromen de eerste aanmeldingen binnen. Blijkbaar zijn veel ontaarde moeders ook echte wijnliefhebbers. Na een strenge selectie mochten Sieneke, Sylvia en Ramona wijnen testen van Meerwijnvoorvrouwen.nl. O ja, en ik deed natúúrlijk ook mee!

Als er maar iets over wijn wordt gepost op de Facebookpagina of Instagram van de Club van ontaarde moeders, dan wordt er flink gereageerd. Dus ik dacht: daar moeten we iets leuks mee doen. Na wat online research, stuitte ik op de site Meerwijnvoorvrouwen.nl van vinoloog Debby Hogenboom.

Wat me zo opviel aan de online wijnwinkel is dat de wijnen niet op smaak of kleur zijn ingedeeld, maar juist op sfeer! Zo kun je wijnen zoeken voor bijvoorbeeld een Fabulous Friendsnight of een Delicious Dinner of Something Sparkly. Geweldig!

Wat zo leuk is: ze wilden graag samenwerken! Dus wijntjes verstuurd naar de ontaarde-moeders-testers Sieneke, Sylvia & Ramona. En ook ik kreeg wijntjes om uit te proberen.

Wil je ook wijn van Meerwijnvoorvrouwen.nl uitproberen? Dat kan! Bij je eerste bestelling kun je gebruik maken van de kortingscode: MWVV-ontaardemoeder19, je krijgt dan 10 procent korting. De code is geldig tot en met 31 maart 2019.

Wijntester Sieneke test de Verdejo Duquesa de Valladolid

wijn testen“Ik ben Sieneke, 31 jaar en moeder van Kevin (8) en Roan (6). Ik woon met mijn jongetjes in de Noordoostpolder en heb een co-ouderschap met de vader van mijn kroost. Ik werk als begeleider op een trainingslocatie met specifieke doelgroepen. Concreet betekent dit dat ik een paar dagen per week aan het moederen ben, de andere dagen werk en soms beide rollen tegelijk vervul. Ik ben tevreden, maar het is best aanpoten. Hoe ik het volhoud? Juist. Wijn.

Vorige week werd er een wijntje bij me afgeleverd. Of eigenlijk, bij mijn oudere buurman. Hij bedankte me enthousiast voor de wijn die ik voor zijn huwelijksjubileum had laten bezorgen. De buurman had mijn naam op de verpakking niet als ontvanger, maar als afzender gezien. ‘Meid, wat attent van je zeg.’ Ik bleek echter niet zo attent en moest schoorvoetend uitleggen dat de fles wijn toch echt voor mijzelf bedoeld was. Laten we het er op houden dat ik voorlopig even niet aanbel voor een kopje suiker.

Met de wijn eenmaal in mijn bezit, open ik de verpakking. Een witte wijn komt tevoorschijn. Het etiket heeft een vrouwelijke, rustige uitstraling. Afgebeeld staan Victoriaanse hoedjes in verschillende stijlen, het is een simpel maar vrolijk aanzien. Het testen van de wijn doe ik samen met mijn goede vriendin, Natasja. Elke donderdagavond spreken we de week door onder het genot van een glas (fles) wijn (of 2). Deze week, gaan we voor de Verdejo Duquesa de Valladolid!

Natasja trekt de kurk uit de fles en schenkt twee glazen in. De wijn heeft de kleur van champagne, een tikkeltje gelig. We ruiken even, kijken elkaar bedenkelijk aan en ruiken nog eens. Een fruitige, frisse geur is de conclusie. We proosten op het goede leven en nemen een nipje, de wijn heeft een eerste smaak van zurig/fris maar de afdronk is zoet te noemen. Hoe sneller je achter elkaar drinkt, hoe minder de zurigheid aanwezig is en de zoete smaak gaat overheersen. Gezien het zoete ons meer aanspreekt, lijkt het pure noodzaak om vooral door te blijven drinken. De fles gaat dan ook leeg die avond.

De volgende ochtend zwaait mijn jongste enthousiast de lege fles Verdejo rond en roept: ‘Kijk Kevin, Natasja is geweest! We kunnen weer knutselen!” De Verdejo is nu een raket. Iedereen tevreden, behalve de buurman misschien.”

Ramona en Sylvia testen de Pinot Grigio Gemma di Luna

“Wij zijn Moon (Ramona) en Syl (Sylvia) uut Almelooooo! De liefde bracht ons hier, of eigenlijk onze ex-liefdes, en nu hebben we elkaar en nieuwe liefdes en kinderen, heel veel kinderen (8 met de stiefjes erbij). We zijn allebei nog steeds 25, ouder worden we ook niet trouwens. Saillant detail: we doen het allebei met de dezelfde Spanjaard… Dat brok puur Spaans bloed staat trouwens ook met ons op de foto, is ‘ie niet lekker?

Wij waren zo bevoorrecht dat wij de Pinot Grigio Gemma di Luna mochten testen. We pakten hem uit en riepen in koor: “Ooo, kijk nou! We bedoelden de fles en gingen er vol bewondering voor zitten. Want wat een prachtige fles, mooi lichtblauw met een glitter etiket en een maan (Luna). Echt geweldig! Past helemaal bij onze unicorn fantasieën. De glazen fles zelf had doorzichtig gemogen, dan stond ‘ie nog leuker als decoratie.

Als volleerde proevers roken we hem eerst. Hij rook naar een licht, fris, zomers wijntje en inderdaad, de smaak vertelde ons hetzelfde. Het is een heel makkelijk wijntje, iedereen die hem weg drinkt. En dan in een blauwe fles. Een echte Pino (Sesamstraat), die krijgt ook met niemand ruzie, net als deze wijn. We drinken hem samen relatief makkelijk op. We worden er niet dronken van. Goede gesprekken volgen, waar we echt wijn voor nodig hebben. Hij krijgt als rapportcijfer een 7,5. Een 6,5 voor de wijn en een 8,5 voor de verpakking. Of we hem zelf kopen voor € 9,95? Dat niet, maar als een cadeautje voor iemand anders is ‘ie een echte aanrader!

En de fles? Die staat bij Syl mooi te zijn. En Moon is jaloers, héél jaloers!”

Chantal test met haar vriendinnen van de Boekenclub de rode Nydia en de witte Sophie Helene

“Jaren geleden heb ik met vriendinnen een boekenclub opgericht. Klinkt allemaal heel intellectueel, maar dat valt in de praktijk reuze mee.

Echtgenoten en kinderen bestempelden de boekenclub al snel als borrelclub bij het zien van de hoeveelheid lege wijnflessen die op het aanrecht staan na zo’n avond. En boeken bespreken? Doen we vijf minuten over. We kiezen snel een nieuw boek uit en dan…borrelen maar. De ideale gelegenheid om wijnen te testen.

We testen een rode wijn, Nydia, die wordt gemaakt in het Spaanse Murcia, en een witte wijn, Sophie Helene gemaakt door de broers Hammel uit Duitsland.

Na het boek te hebben besproken (Michelle Obama, viel beetje tegen, meer verwacht over geheimen witte huis, teveel over verleden en hoe doet ze het: fulltime werken, moeder zijn, man die nooit thuis is en inzetten voor goede doelen?) onder genot van kopje thee met koek en chocolade, gaan we over op de wijn.

We beginnen met de Nydia. Ik schenk in en iedereen is vol verwachting. Bij de geur zijn we het snel over eens: we ruiken iets zoets, misschien vanille? Heerlijk. Dan de smaak… We kijken elkaar aan. ‘Het tintelt op de tong’ roept de een. ‘Volle smaak!’ zegt de ander. ‘Kruidig, maar niet te’ en ‘Het heeft ook iets houtachtigs!’

Conclusie: een heerlijke volle rode wijn die goed bij de gezelligheid van een boeken- (o nee) borrelclub past! De fles is binnen 15 minuten leeg. Waar laten we het!?!

wijn testenFles twee gaat open, de ‘witte wijn uit het Duitse gebied de Pfalz, het Toscane van Duistland waar palmbomen bloeien’, vertelde vinoloog Debby. Om eerlijk te zijn, zijn we niet heel erg in de mood voor een witte wijn. Op het moment van testen, vriest het behoorlijk in de avond. Maar goed, we denken palmbomen, warmte, behoefte aan verkoeling…

‘Waar ruikt dit nu naar? Hoe heet die ene bloesem?’ We kijken elkaar een beetje glazig aan… ‘Kersenbloesem!’ roept de een. ‘Ja, dat is ‘m!’
Als we vol verwachting gaan proeven, voelen we weer een tinteling op de tong. ‘Hij lijkt een beetje mousserend.’ ‘Ja, maar dan héél licht’, zegt de ander.

Conclusie: de wijn is lekker fris en is echt bestemd voor een eerste lentezonnetje. Die was op moment van proeven helaas nog ver te zoeken. Maar we vinden het een fijne wijn. Je proeft als het ware kwaliteit.”

Etiketten

Over een ding zijn we het allemaal eens: de etiketten zijn super mooi, vooral die van Nydia . Het is een van de dingen waar Meerwijnvoorvrouwen.nl belang aan hecht: niet alleen de smaak is belangrijk, het oog wil ook wat en dus wordt er óók gelet op de etiketten!

Lees ook: