Ken je die mop van die moeder die zich kapot haast om haar kind op tijd op school te brengen. Komt ze op het schoolplein, blijkt het een vrije dag te zijn. Maar het kan natuurlijk ook andersom…

jacky ontaarde moeder Als het een studiedag is voor docenten ben ik er als de kippen bij. Ik zet ze lang van te voren in mijn agenda, want dan kan ik wat leuks met de kinderen doen. Ook deze keer zette ik ze aan het begin van het schooljaar heel on-ontaards netjes in mijn agenda.

Pyjama-dag

Terwijl ik mijn jongste naar bed breng, vraag ik aan haar: “Wat zullen we morgen doen? Maken we er een gezellige pyjama-dag van? Het wordt toch vervelend weer. Gaan we in onze jumpsuits lekkere dingen halen en héél veel films kijken. En misschien kunnen we ’s middags nog iets van pepernoten bakken.”

“Toch wel raar dat juf er niets over heeft gezegd, mam”, zegt mijn dochter op een wat bezorgde toon.

“Ach lieverd, die juffen hebben het soms zo druk. Ze zal het vast vergeten zijn. Ga maar lekker slapen, maken we er morgen een gezellige relaxte dag van! Trusten!”

‘Waar mijn dochter is?’

De volgende dag zitten we lekker op de bank met een bak popcorn. Het is tenslotte negen uur ’s ochtends. Dan gaat de telefoon. Het is school… Waar mijn dochter blijft. Ze hebben geen afmelding of ziekmelding doorgekregen en ze is niet op school…

Ik kijk naar haar, terwijl ze languit in haar relax-plunje op de bank ligt.

“O, heeft mijn man niet gebeld? Ze is hartstikke ziek!”

Mijn dochter kijkt me met grote vragende ogen aan.

“Hij is het vast in alle hectiek vergeten. Maar goed, we houden haar een dagje thuis. Hopelijk is ze er morgen weer!” En ik hang op…

Het was toch een studiedag?

Hoe kan dat nou? Ik zou toch zweren dat er vandaag een studiedag was? Terwijl ik op het schoolsysteem inlog en op de agenda kijk, zie ik helemaal niets over een studiedag staan. Het is een gewone schooldag.

“Mam, wat zit je nu zo te staren? Kom nou, de film begint zo! Wie was dat aan de telefoon en wie is er ziek?”

“Uhm…” en ik twijfel wat ik nu ga zeggen, maar ik vertel het maar even zoals het is. “Jij bent even ziek vandaag…” Ik vertel dat ik me heb vergist en dat het eigenlijk een schooldag is. Ik zie tranen in haar ogen verschijnen. “Moet ik nu naar school dan?”

Ik kijk naar haar in haar relax-kleding, met haar haartjes in de war en haar kom popcorn op haar schoot. “Welnee lief, we maken er maar een soort van snipperdag van. Dat hebben we wel verdiend! Trap die film maar aan!”

Even checken

En terwijl zij helemaal opgaat in de film, check ik ondertussen in mijn agenda of ik de rest van alle vakanties en studiedagen wel goed erin heb gezet.

Lees ook:

Beeld: Caleb Woods via Unsplash