Pfff, vind je het ook soms/vaak dodelijk vermoeiend om normaal met je kind te communiceren? Wat is nu de truc om je kind iets te laten doen, zonder dat het uitmondt in een ruzie, stemverheffing of irritatie? Ik werd getipt op een werkelijk super handige app.

Er is een ding waar ik me het meeste aan stoor sinds de geboorte van mijn twee kinderen: hun rommel die je overal in huis tegenkomt. En dan met name vanaf het moment dat ze het zelf kunnen opruimen maar niet doen, pertinent weigeren, en er de grootste stampij over maken. Dodelijk vermoeiend. Het zou zo fijn zijn als je ze tot opruimen kunt overhalen zonder dat ze gaan janken en op de grond gaan liggen (peuterperiode), ‘gewoon’ niet doen (kleutertijd), een grote mond geven (prepuberperiode), ‘vergeten’ te doen, mokkend en zuchtend het dan toch, met een beetje mazzel, te doen als ze (eindelijk) naar bed gaan (pubertijd).

Ik heb soms het gevoel dat ik het op allerlei manieren heb geprobeerd: normaal vragen, lief vragen, geïrriteerd vragen, dreigen met straf en ga zo maar door. Waarom kan het niet op een gewone manier? Waarom loopt het altijd uit de hand? Om eerlijk te zijn, ga ik er vanuit dat het aan m’n kids ligt, maar misschien ligt de oorzaak wel bij mij…?

De app die helpt beter te leren communiceren met je kind

Daar kom ik achter als ik de app Howtotalk onder ogen krijg. Een app die ouders helpt bij alle uitdagingen die het opvoeden met zich meebrengt. De app geeft ouders met kinderen van verschillende leeftijden handvatten om rust in huis te creëren. Het is geen wondermiddel, want natuurlijk blijft er weleens discussie ontstaan. Maar het hoeft dus niet altijd maar uit de hand te lopen. Met een simpele training die je kunt toepassen op de momenten waarop het jou uitkomt, kun je echt zowel jouw mood als dat van je kind niet meer verpesten.

Ik besluit het uit te proberen en warempel; Howtotalk legt meteen de vinger op de zere plek: om mijn kinderen dingen te laten doen waar ze absoluut geen zin in hebben, ben ik nogal van het dreigen en preken. Moet ik dus niet doen, want dat werkt alleen maar averechts.

Gouden tip

De eerste tip die ik krijg, is meteen een gouden. En dan heb ik het over een van de zeven vaardigheden waarmee je je kind kunt uitnodigen op een positieve manier mee te werken. De eerste vaardigheid is meteen raak: ‘Beschrijf wat je ziet’. Ik leg even uit:

Mijn oudste is van: ‘ik kom thuis, ik kwak mijn tas en jas neer waar ik me op dat moment bevind, maakt niet uit of dat precies voor de deur is, in het midden van de woonkamer, in de gang, op de trap’. Als ik dan met mijn hoofd nog bij mijn werk, uit mijn thuiskantoor de bewoonde wereld betreed, struikel ik negen van de tien keer over zijn spullen. Mijn irritatiegrens stijgt meteen naar 11 op de schaal van 10 en ik reageer dan ook stekelig met ‘Ruim je spullen nu eens een keer op, het is ook elke dag weer raak’ tot ‘Hoe vaak moet ik nou zeggen dat je je jas moet ophangen en je tas in je kamer moet doen?!’

Antwoord van een eveneens stekelige en bovenal mokkende puber wiens irritatiegrens ook spontaan naar 11 stijgt op de schaal van 10 vanwege mijn commentaar: ‘JAHAAAA DOE IK ZOHOOO, JEMIG ZEG’. En dat herhaalt hij tot het moment dat ‘ie naar bed gaat en het dan eindelijk opruimt.

Door de vaardigheid ‘Beschrijf wat je ziet’ is de sfeer meteen anders:

Ik kom beneden, ik struikel over een schooltas en ik zeg: ‘Ik zie je tas op de grond liggen’. En hij: ‘O ja, ik leg hem wel vast bij de trap, neem ik hem zo mee naar boven.’ Vijf minuten later pakt hij de tas op die hij inderdaad bij de trap had neergelegd, en neemt hem mee naar boven. Ik ben met stomheid geslagen. Is het dan echt zo eenvoudig?

Geen toeval

Het is geen toevalstreffer, want ik heb nog een voorbeeld. Mijn jongste is gek op noedelsoep en heeft er een handje van om haar kommetje met een restje van die chemische bende overal te laten liggen. Om gek van te worden, want hoe veel moeite kost het om het af te spoelen en IN (niet EROP) de vaatwasser te doen? Nou heel veel, want zo’n bakje noedelsoep heeft al voor heel wat harde dichtslaande deuren, gemopper, gedreig en gedoe gezorgd.  Ook nu zeg ik als ik er eentje tegenkom:  ‘Ik zag nog een kommetje noedelsoep op je bureau’. Ze staat meteen op, gaat naar boven en legt het op het aanrecht. Oké, het is niet meteen in de vaatwasser, maar ook deze keer ben ik verbaasd. Het is toch al een behoorlijke stap in de goede richting!

Zo veel meer

communiceren

Nu heb ik een heel klein onderdeel uitgelicht van deze app, maar er staat zoveel meer in!

  • Er worden veel gestelde vragen beantwoord, zoals ‘mijn peuter en baby hebben altijd ruzie’, ‘mijn kind kan niet alleen spelen’ of (jawel) het opruimprobleem.
  • Kun je podcast beluisteren over onderwerpen als schermtijd en bedtijd, over emoties en komen er verschillende deskundigen aan het woord.
  • Kun je de volledige training volgen die je echt heel veel gouden tips geeft.

Ben je benieuwd naar Howtotalk? Ik mag jullie 25 procent korting bieden! Gebruik deze kortingscode : CLUBVANONTAARDEMOEDERS. Deze code is tot en met 30 april 2022 geldig. Meer weten over deze app? Kijk ook op: Howtotalk.com.

Lees ook:

Beeld: Barbara Olsen via Pexels en How to talk