Lichamelijke klachten na de bevalling, verlammend schuldgevoel omdat je werkt en seks na negen maanden zwangerschap. Presentatrice Eva Jinek schuwt geen enkele taboe over het moederschap na de bevalling in de Videoland-documentaire De wereld van Eva.

Je kunt nog zoveel boeken lezen ter voorbereiding op je zwangerschap en de bevalling, maar wat er echt allemaal erna gebeurt met je lichaam en gevoelens, is voor vele moeders een groot mysterie. Althans… als je op Insta kijkt naar al die gelukzalige moeders met blozende wangen of naar al die knappe prinsessen die na een paar uur na de bevalling in vol ornaat voor de camera’s verschijnen alsof ze een mandarijn hebben gepeld. Dan moet dat bij jou toch ook zo gaan?

Gevoelens en lichamelijke ongemakken

eva jinek

Eva Jinek zet je door haar openhartige Videoland-documentaire De wereld van Eva, met beide benen weer op de grond. Niet alleen vertelt ze zelf met welke gevoelens en lichamelijk ongemakken zij te maken kreeg na haar bevalling van haar inmiddels 3-jarige zoon Pax, ook andere vrouwen vertellen open en eerlijk waarmee zij worstelen nu ze moeder zijn.

Tieten en doos doen pijn

Want waarom vertelt niemand je wat je kunt verwachten als je bent bevallen van een kind? Waarom praten we niet openlijk over wat er met je lichaam en je gevoelens kunnen gebeuren als je een kind ter wereld hebt gebracht? Want nee, het is zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zoals presentatrice Leonie ter Braak in de docu zegt:  “Je tieten doen pijn, je doos doet pijn, je bent niet je zelf, je hebt geen tijd voor je zelf én je doet geen oog dicht. Hoezo is het moederschap leuk?” Tja, had iemand deze dingen niet van tevoren kunnen vertellen?

Weg met taboes

Eva laat moeders, bekend en onbekend, aan het woord en niets blijft taboe. Elke moeder die zich (ooit) ergens voor heeft geschaamd, zal iets herkennen in deze docu. Ik vind het een groot feest der herkenning. Want er komen zoveel onderwerpen aan het licht waarbij je denkt: “Gut, ik heb dat ook gehad” of “Gut, het kan nóg erger!” Want ook ik had een keizersnede en had tijd nodig om te herstellen. Ook ik had zo’n pijn aan mijn borsten en tepels dat hij het niet moest wagen om eraan te zitten. Ook ik voelde me schuldig als ik naar mijn werk ging en die kleintjes jankend moest achterlaten bij de opvang. En ook ik had, zoals mama Tilda Timmers zo ontzettend herkenbaar vertelde, geen idee dat het daar beneden een soort van Sahara zou worden, omdat ik borstvoeding gaf.

Maar er zijn nog zo veel meer herkenbare verhalen van andere moeders, én ook vaders, die je graag zou willen weten ter voorbereiding op wat er gebeurt ná de bevalling.

Ik kan niet anders concluderen dat deze docu een verplichte tip moet zijn van je verloskundige en je gynaecoloog. Want ja, ook dit willen we weten zodat je het het gevoel hebt dat je niet de enige bent.

Vanaf 25 mei op Videoland: De wereld van Eva. Videoland kijk je de eerste veertien dagen gratis. Daarna kost een abonnement € 4,99 per maand.