Laden

5 dingen waarover ik me als moeder blijf verbazen

pubers moeder

Ze vergeten van alles, maken er een grote bende van en eten je helemaal failliet: pubers. Esther Leijten, moeder van twee puberdochters, schreef aan de hand van eigen ervaringen het hilarische en herkenbare boek ‘Je krijgt er zo veel voor terug’. Voor Club van ontaarde moeders schreef ze een artikel over de 5 dingen waarover ze zich als moeder blijft verbazen. En wat ook leuk is: ik mag een aantal gesigneerde exemplaren van haar boek verloten!

pubers moeder
Esther Leijten

Heb jij als ouder weleens de neiging om gillend weg te rennen? Ik ken het gevoel. Kinderen grootbrengen is namelijk de mooiste, maar tegelijkertijd moeilijkste taak in je leven. Je zou er een boek over kunnen schrijven. En dat is precies wat ik gedaan heb. Geen adviesboek over opvoeden, maar gewoon een hart onder de riem voor ouders die het soms ook even niet meer weten. De 5 dingen waarover ik me als moeder van twee tienerdochters maar blijf verbazen lopen als een rode draad door het boek heen. Dit zijn ze:

 

 

 

1. Vuile was

Het kan gewoon niet anders dan dat er hier mensen in huis wonen waar ik geen weet van heb. Het is namelijk onmogelijk dat de gigantische bergen stinkend textiel waar ik me dagelijks doorheen ploeter door slechts vier mensen veroorzaakt worden. Verbazingwekkend.

2. Chaotisch

Toegegeven, zelf kan ik er ook wat van. De ene keer sta ik versteld van mijn eigen scherpzinnigheid; de andere keer wil ik een pakje boter terugzetten in de magnetron. Maar wat vergeetachtig en chaotisch gedrag betreft spannen pubers toch de kroon. Met grote regelmaat schiet een van onze dochters in de paniek omdat er een telefoon, telefoonoplader, buskaart, fietssleutel of lievelingskledingstuk kwijt is. Aan jou als ouder de nobele taak om de kalmte te bewaren in dergelijke consternatie.

3. Troep

Tassen en schoenen die achteloos onderaan de trap worden neergekwakt met als gevolg een uiterst gevaarlijke hindernisbaan (zeker als je loopt te balanceren met een volle wasmand). Fietsen die nooit in de garage worden gezet. Chipszakken die onder de zitting van de bank worden gepropt. Kauwgom die bovenop een stapeltje wattenschijfjes in de badkamer wordt geplakt. Klinkt bekend? Dan heb je vast en zeker ook een of meer pubers in huis!

4. Eten

Eten, dat kunnen pubers heel goed. Ze grazen binnen een mum van tijd onze hele voorraadkast leeg. Waarna ik direct als verwijt naar mijn hoofd geslingerd krijg: “Er is hier ook NOOIT wat te eten in huis!” In overdrijven zijn ze ook heel goed. Een stuk minder goed daarentegen zijn hun tafelmanieren – hangend, liggend en stiekem hun mobieltjes checkend.  Om over de beschimmelde boterhammen in de vergeten lunchtrommels die ergens op hun slaapkamer liggen te stinken nog maar niet te spreken…

5. Knuffel

En dan komt je puberdochter met open armen op je toegerend om een dikke knuffel te halen. Dat soort lichtpuntjes zijn er gelukkig volop. Ondanks hun nukken en grillen zijn ze ook gewoon zo ontzettend lief en grappig. Mijn aandoenlijke monsters, noem ik ze weleens. Uiteindelijk is het het allemaal meer dan waard. En het is prettig om te weten dat we als ouders allemaal min of meer in hetzelfde schuitje zitten, toch?

Winnen: het boek ‘Je krijgt er zo veel voor terug’

pubers moederWil je kans maken op een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Je krijgt er zoveel voor terug’ van Esther Leijten? Mail naar winactie@clubvanontaardemoeders.nl o.v.v. Boek. Laat weten waarover jij je verbaast als het om je kind gaat en vergeet niet je adresgegevens te vermelden, zodat de prijs naar je kan worden verstuurd.

De prijsvraag loopt tot 17 november 2018.

 

Voorwaarden

  • Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
  • Jouw gegevens worden niet doorverkocht aan derden. Wel wordt je e-mailadres bewaard voor (toekomstige) leuke aanbiedingen of nieuwsbrieven.
  • Deelnemers moeten in Nederland wonen.
  • Deelnemers moeten ouder zijn dan 18 jaar.
  • Mochten er onduidelijkheden zijn over de prijsvraag of over de uitslag van een prijsvraag dan beslist de Club van Ontaarde Moeders wat er gaat gebeuren.
  • Zie meer in het privacybeleid.

Tekst: Esther Leijten
Foto: bubblegum meisjes van Ben Weber via Unsplash, portretfoto en cover boek: Esther Leijten

Leave a Comment