Zo leuk als je kind lekker creatief is en zichzelf kan vermaken met bijvoorbeeld mooie tekeningen maken. Behalve als ze op andere dingen dan op papier hun creativiteit los laten gaan. Bijvoorbeeld op je auto! ‘Ontaarde’ moeder Marja weet er alles van. Zij stuurde een poosje geleden een foto van de creatie van haar zoontje en dat deed veel stof opwaaien! Nu het verhaal achter de foto!

“Mijn zoontje was vier jaar oud toen hij samen met zijn buurjongetje van vijf een mooi kunstwerk op mijn auto had gemaakt. Ze hadden een paar steentjes gebruikt die op de parkeerplek liggen.”

De vorige keer in Het verhaal achter de foto: ‘Logeren bij een ontaarde tante

Mooi versierd!

“Toen de twee klaar waren, kwam hij me ophalen om te laten zien wat ze hadden gemaakt. ‘Kom eens kijken, mam. We hebben je auto heel mooi versierd!’ Trots rende hij voor me uit naar de auto.
Bij de auto aangekomen zei ik niet zo heel veel. Ik heb echt even staan staren en alleen maar ‘Nee, nee, wat heb je gedaan?!’ gezegd. Ik was een beetje perplex.”

“Mijn zoontje legde uit wat het was: ‘Ik heb een spoorbaan en het vaste land gemaakt’. Een zijn buurjongetje had de rots en de trein gemaakt. Ik denk dat ze allebei iet teveel Thoms de Trein hebben gekeken.”

Mag dat niet op de auto?

“Waarschijnlijk merkte hij dat mijn reactie niet zo heel enthousiast was, want hij keek me heel onschuldig aan en vroeg: ‘Vind je het dan niet mooi mam? Ik heb een hele mooie spoorbaan gemaakt zo hééélemaal naar het vaste land toe’. Toen heb ik gezegd dat ik het prachtig vond, maar dat het niet op de auto mocht. Toen zei hij: ‘Ooo, maar je hebt me nooit verteld dat ik niet op een auto mag kleuren.’ Tja had ‘ie toch een punt…”

Straf

“Het buurjongetje kreeg van zijn eigen moeder ‘straf’ en ik heb mijn zoontje uitgelegd dat dit niet mag, dat hij alleen op papier mag tekenen. Ik heb gezegd dat ik heel verdrietig ben, omdat mijn auto helemaal kapot is. ‘Vind jij het leuk als je moeder jouw speelgoed kapotmaakt?’ Heel treurig zei hij ‘nee’. ‘Nou ik vind het ook niet leuk als jij mijn spullen kapotmaakt.’ Toen moest hij op de trap zitten en nadenken. Toe hij weer naar me toe kwam, had hij een van zijn treintjes, zijn meest kostbare bezit, meegenomen. Daar mocht ik nu mee spelen, omdat de auto kapot was. Ik kreeg een dikke knuffel en hij zei sorry.”

Auto

“De auto heb ik afgelopen week naar de garage gebracht. Mijn zoontje mocht zelf zijn verhaal doen van mij. Ik zei: ‘Vertel de meneer wat je hebt gedaan en vraag maar of hij hem kan maken.’ De meneer van de garage deed het heel leuk en was ‘streng’ tegen hem. Hij vertelde alles wat ij had gedaan, wat hij had gemaakt en dat ik heel boos was. Dat hij op de trap moest zitten om na te denken.
Ik denk dat het allemaal wel indruk op hem heeft gemaakt. De auto wordt gemaakt en de verzekeringen van mijn buurvrouw en van mij regelen de kosten.”

Nog een keer?

“Ik weet niet of hij het nu echt afgeleerd heeft. De dag erna had hij de witte hond van oma versierd met watervaste stift… ‘Kijk mam, nu hebben we een zebra!’ Dus ik denk dat me nog wel meer te wachten staat!”