Nelleke is een creatieve moeder die knettergek werd van alle gepoetste plaatjes van perfecte moeders en hun perfecte kinderen die in een perfecte harmonie een perfect leven hadden. Dus ging ze cartoons tekenen over haar leven met haar kinderen. Dat werden er zoveel dat nu haar eerste boek is verschenen: Snotterige snoetjes en koude koffie. Jij kunt ‘m winnen!

Een groot feest van herkenning: zo kun je het eerste boek van Nelleke het beste omschrijven. In haar cartoons zie je zoveel herkenbare situaties in het moederschap terug en dat met zoveel humor! Tijd om even kennis te maken met deze creatieve ‘ontaarde’ moeder!

Kun je wat over jezelf en je gezin vertellen?

“Ik ben Nelleke, getrouwd met Herman en samen met onze vier kinderen wonen we in een woongroep van stichting Timon, in Amersfoort. Dat is een heel goeie plek om openheid in ouderschap te oefenen, want waar je bij moeders op het schoolplein nog mooi weer kunt spelen, is dat met de mensen naast wie je woont niet echt een optie. We eten 1 keer in de week met de groep, en we weten allemaal dat avondeten niemands beste tijd is in een gezin met jonge kinderen, haha. Ik ben dus al zichtbaar in hoe ik opvoed en hoe ons gezin functioneert. Dat maakte voor mij de drempel nog iets lager om mijn cartoons over ouderschap met de wereld te delen.”

Wat voor soort moeder ben je?

“Ik ben, eerlijk gezegd, niet de geduldigste moeder. Ik maak me met regelmaat schuldig aan het ‘geef-maar-ff-hier-ik-doe-het-wel-voor-je’ fenomeen. Ik ben ook creatief, en daarin stiekem best wel resultaatgericht, hoewel ik een enthousiast advocaat ben van proces-art. Dat lukt me dan aan mijn eigen keukentafel nog wel eens wat minder goed, wat dan soms resulteert in vier chagrijnige kinderen en een trotse mama, met een tafel vol knutselspullen in het midden. Dat komt dan omdat ik toch niet ECHT los kan laten wat ze er van maken en me er langzamerhand steeds meer mee ga bemoeien, of omdat ik ‘mee ga doen’, zij kijken naar wat ik maak en dan zelf niet meer durven. Daar moet ik nog even aan werken, dus…”

nelleke moeder cartoons

Over welke moederschapssituatie maakte je je eerste tekening?

“Ik begon te tekenen over het moederschap tijdens mijn eerste zwangerschap (ja, toen al). Ik had me voorgenomen om elke dag een klein tekeningetje te maken, in plaats van een dagboek bij te houden. Mijn eigen schrijfsels teruglezen vind ik namelijk erg deprimerend, waar een tekening gelijk een heel tijdperk terug kan halen in mijn herinnering. En dus tekende ik elke dag hoe ik me voelde. Gewoon met een balpen, ik een boekje op mijn nachtkastje. Dat hele boekje is dus zo ongeveer gevuld met walrussen, olifanten en duffe konijnen :)”

Wat vinden je kinderen van je tekeningen? Zijn er bijvoorbeeld situaties die je niet van ze openbaar mag maken? En houd je je daaraan?

“Ik denk wel goed na over de tekeningen die ik post. Het is niet mijn bedoeling om mijn kinderen belachelijk te maken of voor het blok te zetten. Of mijn echtgenoot, trouwens. Wat ik vooral wil, is open zijn over mijn eigen beleving van het ouderschap, zodat anderen dat ook durven. Dan kunnen we elkaar bemoedigen in plaats van de loef afsteken of onzeker maken.
Soms teken ik situaties om ze zelf te verwerken, maar post ik ze uiteindelijk niet, omdat ze voor mijn kinderen over vijf jaar niet leuk zouden zijn om terug te zien.”

Hoe vind je het om je tekeningen in boekvorm te zien?

“Ik vind het fantastisch om mijn tekeningen nu als boekje terug te zien. Dat is echt wel een soort droom die uit is gekomen. Het is een kleine selectie van de enorme stapel cartoons van de afgelopen jaren, maar ook dat selectieproces wat tof. Ik hoop dat mijn boekje veel ouders een beetje lucht geeft.”

Kunnen we nog meer boeken van je verwachten?

“Gelukkig zijn mijn kinderen nog lang niet groot, dus ik teken voorlopig nog wel even verder. Wat een eventueel volgend boek betreft zit ik stiekem te denken aan een terugblik: zwanger zijn, baby’s en peuters. Wat een hectische tijd is dat, waarin je jezelf en de wereld keihard tegenkomt! Lijkt me heel mooi om daar ook nog een boekje over vol te tekenen, dus wie weet..!”

Wil je meer van Nelleke zien? Check haar Instagram!

Win, win, win!

nelleke cartoons boek Ben je nieuwsgierig naar dit prachtige boek, met hilarische en vooral herkenbare moederschapscartoons? Wij mogen een exemplaar weggeven. Wat je moet doen? Mail naar winactie@clubvanontaardemoeders.nl o.v.v. Cartoons en vergeet niet je adres erbij te vermelden zodat, mocht je de gelukkige winnaar zijn, het boek naar je kan worden verstuurd!

Deze winactie loopt tot en met vrijdag 1 december 2023.

Voorwaarden

• Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.
• Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
• Jouw gegevens worden niet doorverkocht aan derden. Wel wordt je e-mailadres bewaard voor (toekomstige) leuke aanbiedingen of nieuwsbrieven.
• Deelnemers moeten wonen in Nederland.
• Deelnemers moeten ouder zijn dan 18 jaar.
• Mochten er onduidelijkheden zijn over de prijsvraag of over de uitslag van een prijsvraag dan beslist de Club van Ontaarde Moeders wat er gaat gebeuren.