Ik kan me niet voorstellen dat jouw seksleven als moeder nog net zo wild was als voordat je moeder werd. Ik moest in ieder geval even omschakelen… Daarom ben ik zo blij dat ik iets mag weggeven waardoor je het gevoel hebt dat je niet de enige bent wier seksleven niet geheel probleemloos is: het boek Zinderend Leven van seksuoloog Jolien Spoelstra. Doe je mee?

Eerst konden jullie niet van elkaar afblijven, maar nu jullie kinderen hebben is de vonk tussen de lakens ver te zoeken. Om de stap naar een seksuoloog te nemen, kan heel groot zijn. Maar als je de zeer herkenbare praktijkverhalen in het boek Zinderend Leven van gezondheidszorgpsycholoog, seksuoloog en relatietherapeut Jolien Spoelstra leest, denk je daar wellicht anders over. In heldere woorden en op een fijne manier geschreven, neemt ze je mee naar de seksproblemen die ze dagelijks in haar praktijk te horen krijgt. Je steekt er nog eens wat van op en misschien verlaagt het voor jou en je partner de drempel om zelf hulp te zoeken. Zo kun je over een tijdje weer de ontaarde lover in bed uithangen😉 Dat zou mooi zijn!

In gesprek met sekuoloog Jolien

Ik mag twee boeken weggeven, maar voordat ik je vertel hoe, wil ik je even kennis laten maken met Jolien in dit mini-interview. Natuurlijk heeft ze fijne adviezen voor ontaarde moeders!

Wat is de meeste gehoorde klacht van moeders in jouw praktijk? En wat is jouw advies om dit probleem te verhelpen?

“Als seksuoloog spreek ik een hoop moeders met problemen op seksueel vlak. Ze geven aan onzeker over hun lichaam te zijn, dat hun relatie is veranderd na de komst van de kinderen en dat ze meer stress ervaren, maar minder tijd hebben om te ontspannen. Er verandert gewoon veel wanneer je moeder wordt en dat heeft invloed op je seksleven.

Maar waar ik de meeste moeders over hoor is een afgenomen zin in seks, omdat ze de hele dag al hebben gezorgd, gezoogd, geknuffeld en gekust. Wanneer je kindje dan eindelijk op bed ligt en je partner om aandacht komt vragen, heb je gewoon niks meer om te geven. In dat geval adviseer ik meestal om dit in ieder geval met je partner te bespreken, zodat duidelijk is wat er speelt.

Partners denken vaak: ‘Je bent de hele dag met de kinderen bezig, ben ik nog wel belangrijk voor je?’ Wanneer je je partner dan telkens afwijst, wordt die twijfel alleen maar sterker. Maar als je uitlegt dat je natuurlijk nog van je partner houdt, alleen niks meer hebt om te geven, kan het zijn dat je een andere reactie krijgt. Misschien dat je partner dan meer begrip toont of vraagt wat jij nodig hebt om weer op te laden. Wellicht kunnen jullie op seksueel vlak zelfs iets bedenken waarbij jij niks hoeft te geven, maar wel iets prettigs krijgt…”

Even op de biechtstoel: wat is het meest gênante probleem dat je ooit in je praktijk bent tegengekomen?

“Helaas kan ik natuurlijk niet uit de doeken doen wat er in mijn praktijk allemaal besproken wordt. Bovendien vinden mensen het vaak erg beschamend om hun seksuele of relationele probleem aan mij te vertellen, maar vind ik niet snel iets gênant. Inmiddels heb ik al zo veel verhalen gehoord, dat er weinig is waar ik nog van op kijk.

Wat soms wel gênant is, is als partners zonder het van elkaar te weten allebei contact met mij opnemen, omdat ze ontevreden zijn over hun seksleven of relatie. Ik weet dan in het begin ook niet altijd dat die mensen partners van elkaar zijn. Wanneer dat eenmaal klikt kan het lastig zijn om dat in goede banen te leiden. Dat kan wel echt tot gênante situaties leiden. Maar toch lost ook dat zich meestal wel weer op.”

Waarom is jouw boek Zinderend Leven vooral voor moeders een aanrader?

“In mijn boek besteed ik uitgebreid aandacht aan veranderende relaties, verminderd seksueel verlangen en de rol van ons lijfbeeld. Bovendien geef ik achterin mijn boek een aantal tips waar je vervolgens zelf mee verder kan.

Maar de belangrijkste reden waarom Zinderend Leven voor moeders een aanrader is, is omdat moeders ook gewoon vrouwen zijn! Ik heb mijn boek voor alle vrouwen geschreven in de hoop dat ze een aantal achterhaalde ideeën en misvattingen over seks los kunnen laten, zodat ze hun seksleven zo kunnen vormgeven dat het past bij wie zij op dat moment zijn. Jij verandert, je relatie verandert en je leven verandert. Het is dus vanzelfsprekend dat je seksleven ook geen constante is.

Toch houden veel mensen vast aan wat ooit was, waardoor het seksleven op een gegeven moment vastloopt. Mijn boek kan je helpen om je seksleven opnieuw vorm te geven. Wanneer de seks daarna weer naar je zin is, komt de zin in seks vanzelf. Zo vind je de weg terug naar een Zinderend Leven!”

Winactie

seksleven Ben jij benieuwd naar het boek van Jolien? Ik mag twee exemplaren weggeven. Stuur een mailtje naar winactie@clubvanontaardemoeders.nl o.v.v. Zinderend Leven.

De winactie loopt tot en met zaterdag 13 augustus 2022.

Voorwaarden

  • Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.
  • Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
  • Jouw gegevens worden niet doorverkocht aan derden. Wel wordt je e-mailadres bewaard voor (toekomstige) leuke aanbiedingen of nieuwsbrieven.
  • Deelnemers moeten wonen in Nederland.
  • Deelnemers moeten ouder zijn dan 18 jaar.
  • Mochten er onduidelijkheden zijn over de prijsvraag of over de uitslag van een prijsvraag dan beslist de Club van Ontaarde Moeders wat er gaat gebeuren.