Je krijgt er zelf stress van als je kind Cito-toetsen in het vooruitzicht heeft. Zeker als het elk jaar een ander beeld geeft dan zijn normale toetsresultaten. Dus wat kun je doen? De Club van ontaarde moeders kwam dé oplossing tegen. Bovendien zit er ook nog een leuke winactie aan vast waarbij je kans maakt op een Bijenkorf-bon van maar liefst € 500,-!
Ik zie het nog zo goed voor me: de kleine grote man zat op de fauteuil in de woonkamer, zijn schouders hingen naar beneden en hij keek ons verslagen aan. ‘Hoe kan dit nou?’ riep ‘ie huilend. ‘Ik haal altijd hoge cijfers en dan nu dit!?’
Cito-drama
Onze 11-jarige zoon hadden we net verteld wat zijn voorlopig schooladvies was: net aan kader. Bepaald aan de hand van zijn Cito-resultaten. Is natuurlijk helemaal niets mis mee, maar het strookte totaal niet met zijn resultaten die we al die jaren zagen: hij haalde met alle ‘gewone’ toetsen die op school werden afgenomen alleen maar negens of tienen. Maar die Cito’s… Een en al drama.
Mijn man en ik keken elkaar een beetje radeloos aan. Ook wij vroegen ons af hoe dit kon. Waarom was er altijd zo’n groot verschil tussen de gewone toetsen en de Cito’s?
Cito’s oefenen
We dachten altijd dat het wel los zou lopen en dat het goed zou komen, maar nu de Cito’s steeds belangrijker werden voor zijn schooladvies, vroegen we ons af hoe we dit konden oplossen. Zoonlief had al aangegeven dat hij de Cito’s best lastig vond, omdat ze anders waren dan de normale toetsen. Van school kregen we de tip om oefen-Cito’s te maken. We schaften een hele bundel aan en gingen aan de slag, want zoonlief wilde dolgraag naar de havo. Geen idee waarom nu juist dat niveau. Geen vmbo, geen vwo, maar havo.
Dus toen we de toetsen hadden aangeschaft en uitgeprint, waren we er klaar voor om de strijd aan te gaan. Dat klinkt allemaal heel voortvarend, maar zo ging het dus niet, want:
- Na een oefentoets had ‘ie het wel weer een beetje gezien
- Het was zó saai om te doen
- Het mooie weer en zijn voetbal die volgens hem heel zielig naar hem keek… die waren natuurlijk verschrikkelijk verleidelijk en reden genoeg om zo’n stomme oefen-Cito links te laten liggen.
Nu het erop aankwam, was zijn motivatie van het tot nu toe leergierige ventje, als sneeuw voor de zon verdwenen. Wonder boven wonder raapte hij zich bij elkaar (en wij ook, want jemig, wat kostte het een energie om hem aan de gang te krijgen) en ging hij aan de slag met de oefentoetsen. Het resultaat was er ook naar, want in groep 8 kreeg hij zijn felbegeerde Havo-advies.
Vervormd beeld
Maar wat ik me nog steeds afvroeg: hoe kon het verschil tussen schooltoetsen en de Cito’s zo groot zijn? Waarom hoorde ik onze klachten ook heel vaak van andere ouders?
En niet alleen ouders valt het op dat er zo’n verschil kan zitten tussen resultaten van gewone toetsen en de methodes die worden gebruikt om de ontwikkeling van leerlingen te volgens, zoals de Cito’s. Ook docenten zien het gebeuren. Hierdoor kun je soms een vervormd beeld krijgen van een leerling en daar wordt niemand gelukkig van.
Kan het ook anders?
De hamvraag: hoe kun je op een leuke manier ervoor zorgen dat je kind met zelfvertrouwen een Citotoets maakt? Is het dan echt alleen maar mogelijk door saaie oefen-Cito’s te doen, waar iedereen in huis chagrijnig van wordt? Óf kan het ook anders?
Antwoord op die laatste vraag: het kán anders. Het wordt nog net geen feestje, maar met het oefenmateriaal van Smartie voor kinderen uit groep 3 tot en met 8 komt het wel vrij dicht in de buurt. Zo kunnen ze aan de slag met rekenen, spelling, woordenschat, begrijpend lezen en grammatica. De oefenboekjes bieden aansluiting tussen de verschillende toetssystemen . Hierdoor is de kans groot dat je kind met veel meer zelfvertrouwen een Cito- of een IEP-toets maakt.
Ik moet zeggen: had ik dit materiaal maar eerder gehad. Dan had mijn zoon het veel fijner gevonden om te oefenen. Het ziet er overzichtelijker uit en ook de vragen zijn veel beter te begrijpen. Wat ook zo fijn is: de antwoorden kun je digitaal vinden door de QR-code aan de achterkant van het oefenboekje te scannen. Handig!
De oefenboekjes zijn misschien niet voor iedereen te betalen, maar Smartie vindt het belangrijk dat onderwijs voor iedereen toegankelijk is. Dus hebben de makers een subsidiepotje gemaakt, zodat het ook voor de kleine portemonnee mogelijk wordt om het oefenmateriaal aan te schaffen.
Kortingscode en speciale herfstwinactie
Ben jij benieuwd naar het oefenmateriaal van Smartie? Ik mag 20% korting geven! Ga naar Smartie.nl en gebruik de kortingscode ontaard-herfst20 (geldig tot en met 4 november 2023). Bovendien heeft Smartie een ontzettend leuke herfstactie waarbij je kans maakt op een Bijenkorf-bon ter waarde van maar liefst € 500,-!
Als je oefenboekjes aanschaft, ding je automatisch mee. Maar ook als je geen bestelling doet, kun je kans maken. Het enige wat je hoeft te doen is naar www.smartie.nl/winactie-herfst te gaan en je gegevens achterlaten.
Beeld: Thomas Park via Unsplash en eigen beeld